torsdag den 17. april 2014

Kager til barnedåb

For ikke så længe siden holdt vi som sagt barnedåb for Le. I den forbindelse skulle der selvfølgelig bages kage til kaffen. Beslutningen faldt på ikke én men fire forskellige kager, så der var lidt sønderjysk kaffebord over det. Vi har været i tænkeboks og prøvebagt forskellige kager siden starten af februar, tror jeg. Til sidst blev vi enige om disse kager: Limetærte, cheesecake med lakrids og solbær, brownie med chokolademousse og hindbær og sidst men ikke mindst mandelkage med pære og chokolade. Vi har prøvet at finde nogle forskellige typer af kager, så vi ikke endte med f.eks. fire variationer af chokoladekage.

Kagerne var en succes, og gæsterne havde hver deres favorit. Ingen gik sultne hjem.

Limetærte


Limetærte med marengs.

Ingredienser:
Bund: 
500 g digestive-kiks
200 g smeltet smør

Fyld:
8 æggeblommer
2 dåser kondenseret mælk (ca. 800g i alt)
skal og saft af ca. 8-9 lime

Marengs:
1 dl æggehvide
200 g flormelis

Bund:
Kør digestive-kiksene i en blender til de er helt fintmalede. Hæld det smeltede smør i og bland til en jævn konsistens. Pres dejen ned i bunden af en 26 cm springform i et jævnt lag. Bag bunden i en forvarmet ovn ved 170 grader i ca. 20 min. Lad den køle helt af. 

Skru ovnen ned til 150 grader. 

Fyld:
Kom æggeblommer, kondenseret mælk, limeskal og -saft i en skål og pisk det, til det er arbejdet godt sammen. Hæld cremen i springformen med den koldetærtebund. Bag kagen ved 150 grader i 20-30 min. Fyldet skal være rimelig fast, ikke blævrende. Lad kagen køle af igen.

(Jeg har i øvrigt fået mig et nyt og virkelig lækkert rivejern i anledningen af at skulle bage denne kage for anden gang. Det kan nemlig tage modet fra enhver at skulle rive ni limefrugter med et virkelig sølle rivejern. Det nye jern var alle pengene værd efter prøvebagningens strabadser.)

I den oprindelige opskrift skulle der kun bruges 4 lime, men vi syntes, det smagte for lidt af lime og var alt for sødt. Prøv dig frem med, hvor meget lime, du synes, er passende.

Marengs:
Pisk æggehvider mens du tilsætter flormelis lidt ad gangen. Pisk til en sej masse. Kom marengsen i en sprøjtepose med en stor stjernetyl. Sprøjt massen ud på kagen i mellemstore, tætstillede toppe. Bag kagen ved 200 grader indtil marengsen har fået et let gyldent skær. 

Kagen har rigtig godt af at komme i køleskabet, gerne til dagen efter. 

Et stykke fra vores prøvebagning. Kagen har et flot snit med de tre farver, der står skarpt adskilt. 

Cheesecake med lakrids og solbær


Cheesecake med lakrids og solbær.

Ingredienser:
Bund:
270 g grove digestive-kiks
40 g sukker
1½ spsk lakridspulver
150 g smeltet smør

Fyld:
600 g flødeost naturel
4½ tsk vanillesukker
2 1/4 dl sukker
3 æg

Gelé:
5 blade husblas
3 dl koncentreret solbærsaft

Bund:
Knus kiksene og bland dem med sukker og lakrids. Smelt smørret og bland det i kikseblandingen. Tryk blandingen ned i bunden af en smurt 26 cm springform. Sæt på køl.

Fyld:
Pisk flødeosten med vanillesukker og sukker. Tilsæt æggene et ad gangen. Hæld fyldet over bunden i springformen. Bag kagen i ca. 60 min. ved 175 grader. Sæt kagen på køl.

Gelé:
Udblød husblassen i koldt vand i 10 min. Varm 1 dl solbærsaft op i en gryde og smelt den udblødte husblas heri. Tilsæt resten af solbærsaften og lad det køle i 10 min. Hæld solbærsaften på kagen, mens den står i springformen og lad den sætte sig. Det tager et par timer på køl.

Det med geléen har drillet os en hel del. Kagen bliver nemlig ikke fin og flad, så man bare lige kan fordele solbærsaften jævnt over hele kagen. Under bagningen hæver kagen nemlig op, og når den så køler af, så falder den sammen - mest på midten - og siderne falder ind. Dermed er det rigtig svært at få geléen til at blive pæn. Jeg ved ikke, hvordan opskriftforfatteren har fået så flot et resultat, som deres billede, men det lykkedes i hvert fald ikke for os. Vi valgte at skære den grimme kant af hele vejen rundt, så kagen blev lidt mere præsentabel. Jeg tror kagen ville gøre sig bedre som en ubagt cheesecake, hvor man så tilsætter lakrids til bunden og hælder solbærgelé på toppen.

Opskrift lånt af LAKRIDS by Johan Bülow og skaleret op til at passe til en 26 cm springform.

Brownie med chokolademousse og hindbær


Brownie med chokolademousse og hindbær.

Ingredienser:
Brownie:
4 æg
4 dl sukker
200 g mørk chokolade
200 g smør
1½ dl hvedemel

Chokolademousse:
200 g mørk chokolade
2 æg
5 dl fløde
40 g sukker

Pynt:
Friske hindbær, nok til at dække toppen af kagen.

Brownie:
Pisk æg og sukker til det er lyst og luftigt. Smelt chokolade og smør over vandbad og rør det godt sammen. Vend chokolademassen sammen med æggesnapsen. Sigt melet i og vend det forsigtigt, til det har en ensartet konsistens. Hæld dejen i en smurt 26 cm springform og bag ved 200 grader i ca. 30 min. Lad kagen køle af.

Chokolademousse:
Chokoladen smeltes over vandbad. Pisk æggehvider og sukker luftigt. Pisk fløden til skum og rør æggeblommerne ud heri. Vend den smeltede chokolade i flødeskummen. Vend herefter forsigtigt de stive æggehvider i. Sæt moussen på køl. Når både kagen og moussen er kold fordeles moussen på kagen, mens denne stadig er i springformen. Sæt kagen i køleskabet igen. Vil man være i god tid, og f.eks. undgå at skulle lave fire kager dagen før barnedåben, så kan kagen sagtens fryses ned inden den pyntes og så blot tages op og sættes i køleskabet dagen før den skal spises.

Pynt:
Når kagen er kølet helt af eller er optøet efter at have været i fryseren, trykkes friske hindbær let ned i moussen, så de dækker hele toppen af kagen. (Det er her det virkelig kan betale sig at dyrke sine råvarer selv. Friske hindbær er hamrende dyre i butikkerne, især nu hvor de er uden for sæson.)

Et billede fra prøvebagningen, hvor moussen står rigtig flot. 
Et stykke fra prøvebagningen efter kagen har været i fryseren.

Mandelkage med pære og chokolade


Mandelkage med pære og chokolade.

Ingredienser:
Pærefyld:
3 store pærer
saft af 3/4 citron
1 vanillestang 
2 spsk sukker

Dej:
200 g mandelmel
200 g sukker
4-5 æg
100 g mel
170 g smør

Til toppen:
200 g mandler
75 g mørk chokolade

Pærefyld:
Skræl pærerne og skær dem i små tern. Kom dem i en gryde med citronsaft og vanillesukker (lavet af kornene fra vanillestangen og de to spsk sukker). Bring det i kog og lad det simre indtil pærerne bliver nærmest gennemsigtige. Dræn pærerne i en sigte og gem pæresiruppen. 

Dej:
Smelt smørret og lad det brune. Lun mandelmel, sukker og æg i en skål over et vandbad. Rør det smeltede smør og mel i lidt ad gangen. Hæld dejen i en 26 cm springform beklædt med bagepapir. Fordel pærestykkerne på toppen af kagen. Hak mandler og chokolade groft drys også disse over kagen. Bag kagen ved 180 grader varmluft i 25-30 min. Reducer i mellemtiden pæresiruppen og hæld den ud over kagen når den er bagt (og stadig er varm). Denne kage er også meget velegnet til at fryse ned, indtil den skal bruges. 

Serveres gerne med creme fraiche.

Opskrift lånt af Anne au Chocolat og skaleret op til at passe til en 26 cm springform. 

Et nærbillede fra prøvebagningen.

tirsdag den 15. april 2014

Figenstiklinger - opdatering

Så er det tid til en opdatering på Projekt Figentræ. Det er ca. 7 uger siden, jeg satte to figenstiklinger i en potte i vindueskarmen. Siden da har jeg modtaget tre stiklinger mere (pga. mangler i min ordre fra netbutikken - god service!). De tre nye stiklinger blev for ca. 5-6 uger siden sat i en større potte sammen med de to stiklinger, jeg allerede havde "plantet". Grunden til at de kom i en større potte, er at Didde fra Cand.Selv skrev til mig og gjorde opmærksom på, at stiklinger har størst chance for at overleve, hvis de stikker så lidt som muligt op over jordoverfladen. På denne måde holder de jo bedre på fugten. Stiklingerne, jeg har købt, havde forskellige længder, så jeg har faktisk valgt at lade dem være den længde, de nu engang havde, selvom jeg nok godt kunne have delt et par af den i to. Jeg har stukket stiklingerne så langt ned i potten, som de kunne komme. Dermed er nogle stiklingerne stukket halvt ned, mens andre kun stikker få cm op over jorden. Herefter venter jeg og ser, om der er sammenhæng mellem, hvilke stiklinger der går ud og deres højde over jordoverfladen.

Fem figenstiklinger plantet i forskellige dybder.
Status er nu, at en enkelt stikling ser ud til at være gået ud. Det er en af de højeste stiklinger, men jeg er ikke sikker på, om jeg kan konkludere noget ud fra dette, da lige præcis denne stikling var vendt på hovedet i pakken, da den blev sendt til mig, således at hovedet stak ned i den våde filt og ikke den skårne ende. Dermed har den nok fået en lidt tør start på livet i forhold til de andre.

Denne stikling ser ud til at være gået til.
Den glædelige nyhed er jo så, at de fire andre stiklinger ser rigtig fine ud. De er grønne og livskraftige. Indtil videre har de dog ikke ændret sig synderligt meget, siden jeg fik dem med posten. De er blot ikke gået ud. Jeg håber snart, at et lille blad springer ud som tegn på succes.  

Denne stikling stikker kun få cm op over jorden, og den ser lovende ud.

Selvom denne stikling er den højeste, så ser den stadig fin og grøn ud.

Nyt navn til bloggen

Jeg har længe gået og spekuleret på, hvad min blog skulle hedde. "Vejen mod selvforsyning" var fra start af lidt en nødløsning, for at jeg kunne komme i gang med at skrive. Jeg har fundet på mange gode forslag, syntes jeg selv, men åbenbart ikke så originale, da de alle var i brug i forvejen. Det er ikke nemt at slås om navne med de tusinder af bloggere, der kom før mig. Men, men! Nu har jeg fundet et navn, som jeg synes, passer godt, og som denne gang heldigvis også var ledigt. Bloggen er i dag blevet omdøbt til Gør det grønt. Jeg håber, i kan lide det.

Jeg ved godt, at det er lidt strengt at ændre navn et halvt år inde i blog-eventyret. Jeg beholder dog det gamle domæne lidt endnu med et link videre til den nye side. Så håber jeg, at mine to faste læsere kan finde mig herovre på den nye adresse ;-)

lørdag den 12. april 2014

Søjleæbletræ i dåbsgave

I søndags holdt vi barnedåb for vores datter Le. I den forbindelse fik vi et æbletræ af min søster og svoger, Tanken er, at træet kan vokse i takt med Le, og at hun forhåbentlig kan spise æblerne gennem hele sin barndom. Det er et søjleæbletræ af sorten Starcats. Jeg glæder mig til at få læst op på søjleæbletræer, da det ikke er noget, jeg ved så meget om. Jeg synes, søjlerne er virkelig dekorative med de helt tætsiddende æbler. Og så er det jo smart at Le selv kan nå de nederste æbler.

Le's dåbsgave - et søjleæbletræ af sorten Starcats. Det mangler bare lige at blive plantet ud i potten, så det kan bo på altanen i et lille års tid.

Purløg fra supermarkedet

Så blev der tid til at skrive lidt på bloggen igen. Det er jo faktisk lidt smart at være så langt bagud med at skrive herinde, at jeg kan skrive om både opstart og resultater af et projekt ;-)

For et par uger siden skulle jeg bruge en masse purløg, og købte derfor to potter i det lokale supermarked. Da jeg havde klippet alt det, jeg skulle bruge plantede jeg de to potter ud på altanen. Den ene potte delte jeg i flere mindre planter, og den anden plantede jeg hel. Jeg ved ikke om det spiller nogen rolle at dele dem, men nu har prøvet begge dele.

De kortklippede purløg plantes ud på altanen.
Billedet nedenfor har jeg taget i dag, altså ca. to uger efter jeg plantede dem ud. Som man kan se på billedet er de kommet sig godt og er skudt godt i vejret begge to. Jeg tror også, på trods af lidt forskellig lys på de to billeder, at jeg kan konkludere på planternes farve, at de trives bedre på vores altan end i et supermarked uden vinduer. Jeg glæder mig helt til at smage de sunde, mørkegrønne planter.

Purløg - to uger efter udplantning.