søndag den 4. maj 2014

Mælkebøttesirup

Jeg følger et par have-/selvforsyningsgrupper på facebook. Der er virkelig meget inspiration at hente i disse grupper. De sidste par dage har der været flere indlæg med folk, der har lavet mælkebøttesirup. Jeg har aldrig før hørt om det, men det skal da prøves! Det er lige noget for en selvforsyner uden have.

Det springende punkt for en byboer, der vil finde mad i naturen, er at finde det væk fra vejene og bilernes os. Mælkebøtter er der heldigvis også masser af i parkerne rundt omkring. Da vi i går gik en tur ad Brabrandstien her i Aarhus, så jeg muligheden for at plukke en lille posefuld.

Der er mælkebøtter nok ved Brabrandstien.

Opskrift

150 mælkebøttehoveder
5 dl vand
500 g sukker
2 spsk citronsaft

Klip de gule blade af mælkebøttehovederne og kom dem i en gryde. Hæld vand ved. Kog i 5-10 min. Si bladene fra ved at hælde massen gennem et saftklæde. Tilsæt sukker og citronsaft og kog videre i ca. 15 min., mens du skummer urenheder fra jævnligt. Tjek evt. konsistensen ved at hælde et par dråber på en køleskabskold tallerken og lad det køle af i køleskabet et par minutter. Når konsistensen er passende hældes siruppen på sterile glas (skyllet i kogende vand og evt. atamon). 

Første kogning med vand og mælkebøtteblade.

Siruppen koges ind, efter sukker og citron er tilsat.

Det færdige resultat.

Og nu til konklusionen. Det smager faktisk godt! Jeg ved ikke, hvordan jeg havde tænkt, at mælkebøtter smager, men det smager let parfumeret og selvfølgelig meget sødt. Jeg glæder mig til at smage det til f.eks. pandekager eller i en dressing.