tirsdag den 19. november 2013

Strikket djævlehue og luffer

For efterhånden mange måneder siden strikkede jeg denne djævlehue og tilhørende luffer. Opskriften på huen er fra "Sødt & blødt - strik til små prinser og prinsesser" af Lene Holme Samsøe, og jeg mener nok, at lufferne er fra samme bog. Jeg valgte en neutral farve, som jeg tænkte, jeg kunne peppe op med en hæklet kant i en farve, når vi en dag kendte kønnet. Vi har siden fået at vide, at vi med temmelig stor sandsynlighed skal have en datter. Valget er derfor faldet på en meleret mørkelilla farve til kanten.

Djævlehue og luffer - begge med en kant hæklet i fastmasker.
Kanten er meget simpel og består blot af fastmasker hæklet i hhv. de aflukkede masker på lufferne og kantmaskerne på huen. I huen har jeg fortsat kanten som luftmasker, der bliver til en snor i hver side.

Lufferne med en snor, så de ikke kan kastes ud af barnevognen,
Jeg ville gerne have en snor i  lufferne som kan gå igennem en jakke fra ærme til ærme, så lufferne ikke eksempelvis kan kastes ud af en barnevogn. Længden på en sådan snor afhænger dog af, hvor stort barnet er, og her i starten er den måske mere til besvær end gavn - når baby ikke kan holde sit eget hoved, så kan hun nok heller ikke kaste luffer ud af barnevognen. Jeg valgte derfor at lave en løkke af luftmasker i begge handsker, og så har jeg hæklet en lang snor af luftmasker og syet begge ender ind som en løkke i hver ende af snoren. På denne måde kan man sætte snoren i lufferne, når man har brug for den. Hvis snoren så bliver for kort før lufferne bliver for små, så kan man hurtigt hækle en ny og længere snor.

Snoren kan tages af, hvis man ikke har brug for den.

søndag den 10. november 2013

Fugle over puslepladsen

Nu er der efterhånden ikke længe til babys ankomst. Faktisk er der kun seks dage til termin i dag, så hun kan jo komme når som helst. Derfor var der også lige et par forsømte projekter, der skulle gøres færdig denne søndag. Det ene var disse hæklede fugle, som jeg har lavet for mange måneder siden. Dengang var puslebordet ikke klar, så derfor har de boet nederst i en skuffe siden. Jeg havde oprindeligt tænkt, at de skulle hænges i en klassisk uro, men da vi så valgte, at hænge overdelen til puslebordet på væggen, synes vi, at de kunne hænge derfra i stedet. 

Vores pusleplads inde på børneværelset.

De fem fugle er sat fast på undersiden af hylden.

Fuglene er hæklet efter opskriften i bogen "Home Made" af Rachel Søgaard. Til at hænge dem op i har jeg hæklet en snor af luftmasker, som er hæftet med begge ender til toppen af fuglen. Denne snor er så sat fast på nogle små kroge, som er skruet fast til bunden af hylden.


De fem fugle er sat fast i undersiden af hylden med de mindste kroge, jeg kunne finde. 

"Home Made" af Rachel Søgaard.


mandag den 21. oktober 2013

Æblechips

Hjemmelavede æblechips er virkelig en lækker snack, og så er det tilmed rigtig nemt at lave. Alt man behøver er æbler, kniv, ovn og evt. noget at krydre æblerne med. Jeg kan godt lide chipsene som de er uden krydderier, men man kan bruge f.eks. lakridspulver eller kanel, hvis man har lyst.

Æblerne klar til bagning. (Smurt med lidt lakridspulver opløst i vand.)

Fremgangsmåden er simpel. Man skærer æblerne i skiver, ca. 3mm tykke, fjerner kernerne, lægger dem på en bageplade, drysser evt. krydderier på dem, og sætter pladen i ovnen ved 100 grader i 2-3 timer. Det var det hele! God fornøjelse.

De tørrede æblechips til afkøling. (Lakrids til venstre, almindelig til højre.)

Hjemmelavet ketchup

Det går lige pludseligt stærkt, når tomaterne kommer ind til eftermodning. Så opstår problemet pludseligt - hvad skal vi bruge alle de tomater til på én gang? Jeg er som sagt ikke så vild med rå tomater, så det er nu, når der er lidt flere modne på én gang, at jeg rigtig kan få udnyttet dem. Det er her ketchup kommer ind i billedet. Jeg synes ikke hjemmelavet ketchup smager som det købte, og det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting. Man kan smage grundstenene tomat, løg, æble, eddike, sukker, men udover dette kan man jo krydre som man vil. Sidste år synes vi, at vores ketchup kom til at smage lige rigeligt af jul. Der var også både kanel, allehånde og nelliker i. I år har vi justeret lidt på opskriften, og jeg synes resultatet er blevet rigtig godt. Man kan i det hele taget krydre sin ketchup, som man vil. Vi har tilføjet paprika og sennep til den opskrift vi lagde ud med. Det drejede smagen væk fra jul og gjorde den mere kraftig. Andre bud på krydderier kunne være fennikel, karry, selleri, forskellige slags eddike osv.

Tomaterne har hængt indenfor i en uge, og der er fart på modningen.

Opskrift på ketchup
1 kg friske tomater
2 æbler
2 løg
2 røde peberfrugter
2 dl eddike
ca. 100 g brun farin
2 fed hvidløg
½ tsk kanel
½ tsk allehånde
1 tsk sennep
1 tsk paprika

Skær tomater, æbler, løg og peberfrugter i grove tern. Hæld alle ingredienserne i en gryde og kog indtil frugt og grøntsager er godt møre. Blend til en jævn masse i blender eller med stavblender. Kog evt. yderligere ind til den rette konsistens opnås. Smag til med farin og eddike indtil der er en god balance mellem surt og sødt.

Vores tomater fra altanen.

Til sidst kommes den hjemmelavede ketchup på skoldede glas. Min portion rakte til 2,5 halv liter glas.

Den er noget mere rød, end kameraet her kunne fange.

Klar til at blive spist.

lørdag den 19. oktober 2013

Strikket babydragt

Der er ikke noget, der kan få gang i strikkepindende som når der kommer småbørn i familien, og slet ikke når det er ens eget barn. Louise er gravid og har termin om 4 uger, og de sidste mange måneder er da også flittigt blevet brugt til at kreere tøj og andre fine sager til vores lille pige. Det seneste projekt er denne dragt fra Drops.

Den mangler bare lige nogle knapper.
Jeg har dog ændret lidt på opskriften, da jeg bedre kan lide at bruge ribstrik til begyndelsen af ben og ærmer. Jeg synes, det sidder bedre til end perlestrik, som det skulle være ifølge Drops. I stedet for 38m har jeg slået 48m op. Det skyldes, at ribstrik jo er elastisk og trækker sig sammen, så jeg slår flere masker op for at undgå, at det bliver for stramt. Så strikker jeg rib: 2m ret, 2m vrang osv. i hhv. 9 cm (ben) og 5 cm (ærmer), hvorefter jeg skifter til det lyse garn. Jeg strikker videre i glatstrik med det lyse garn og på første omgang tager jeg 10m ind jævnt fordelt. Hermed når jeg ned på de 38m, så jeg herfra kan følge resten af Drops' opskrift, som den er.

Ribstrik ved ærmet.

Denne dragt er første gang jeg kaster mig ud i mønsterstrik, altså strik med flere farveskift. Det er ikke så svært umiddelbart, men jeg var bekymret for, om det skulle blive for stramt. Det har så nok taget lidt overhånd, hvilket desværre har resulteret i, at jeg har strikket noget løsere i øverste del af dragten end nederst i dragten. Dermed er stykket over skuldrene blevet lidt højt. Jeg har kortet halskanten lidt af, så den ikke går så højt op for at prøve at kompensere lidt for det. Jeg synes, det er blevet okay, men i bagklogskabens lys ville jeg nok have taget nogle flere masker ind, inden jeg strikkede halskanten, da den er blevet lidt bred i halsen. Jeg tror nu nok det skal gå alligevel. Alt i alt er jeg i hvert fald fint tilfreds med mit første forsøg på mønsterstrik, og jeg er ikke blevet helt afskrækket fra at bruge det igen.

søndag den 13. oktober 2013

Svampetur

Jeg synes, det er fantastisk, at vi i Danmark kan gå ud i naturen og finde alle mulige spiselige skatte. Af disse er svampene virkelig noget, der kan betale sig at samle selv. De er jo rigtig dyre i butikkerne, og kvaliteten i supermarkederne er langt fra noget at råbe hurra for.

Jeg har flere gange søgt efter svampe i skovene omkring Aarhus, men uden særlig stor succes. Et par rørhatte er det blevet til en gang i mellem. Jeg ved ikke, om det skyldes befolkningstætheden, eller om der bare ikke er så gode svampeforhold. I hvert fald har jeg svært ved at finde de få arter, jeg kender. Min svigermor er helt vild med at samle svampe, og hun ved også en del mere om det, end jeg gør, og så har hun den fordel, at hun bor i vestjylland. Her er der svampe at finde! Det resulterer i, at vi ved næsten hvert besøg hos svigerfamilien hen over sommeren og efteråret tager på svampejagt i skoven. Der er ikke altid lige meget at finde, men for godt en måneds tid siden var vi på en rigtig god tur på ca. tre timer - og kurvene blev fulde!

Rørhattene klar til rengøring.

Det var udelukkende rørhatte, vi fandt. Flest indigo (de røde på billedet), nogle få Karl Johan (de lyse øverst i højre hjørne) og også en del brunstokket rørhat (øverst til venstre). Heldigvis er de ikke de værste at gøre rene - ja rengøring af sådan et læs svampe er et luksusproblem ;-)

lørdag den 12. oktober 2013

Og væk var de...

De sidste par uger har vores tomat- og agurkeplanter set noget slidte ud. Desuden modner tomaterne efterhånden temmelig langsomt pga. den manglende sol og varme. Da jeg så kom hjem den anden dag, havde Louise taget affære og klippet de svindende planter ned. Man skal lige vende sig til, at det ser så tomt ud derude. Til gengæld er det dejligt at få lidt mere lys ind i lejligheden på denne årstid.

Den meget tomme altan.
Alle grenene med de umodne tomater har hun klippet af og hængt på en snor tværs gennem køkkenet. Det er hyggeligt - også selvom jeg skal dukke mig for de lavest hængende. Her kan tomaterne hænge og eftermodne. Hun har ladet nogle modne tomater hænge på grenene lidt endnu, da de, ved at frigive gassen ethylen, sætter gang i modningsprocessen hos de andre tomater. Nu har vi altså glæden af at gå og plukke tomater inde i køkkenet i nogle uger endnu. 

Vores tomat-guirlande.

torsdag den 3. oktober 2013

Erfaringer med tomat- og agurkedyrkning på altanen

Det er nu tredje år, vi forsøger os med at dyrke tomater og agurker på altanen. Det første år købte vi nogle frø, som skulle give frilandsagurker i almindelig størrelse. Vi såede en god portion frø - vi anede jo ikke, hvor mange der ville spire. Det gjorde de alle! Det resulterede i at ingen af vores familiemedlemmer behøvede at købe agurkeplanter det år. Vi fik store flotte agurker på vores fire planter, men af en eller anden grund smagte de bare ikke godt. Vi har fået nogle agurker fra de planter, vi gav væk som små, og som siden stod i drivhus, og de smagte fint. Vi fandt aldrig ud af, hvad årsagen var, men det har resulteret i, at vi ikke vil bruge de samme frø igen. 

Sidste år var vi stadig lidt mærkede af agurkefiaskoen, hvorfor vi valgte kun at dyrke tomater. Vi købte igen nogle frø til frilandstomater i så almindelig form og størrelse, som tomater nu fås i. Vi fik nogle store fine tomater. Der var blot ét problem; ikke en eneste tomat var modnet på planten, da efteråret kom. Vi besluttede os for at klippe grenene med tomater af planterne og hænge dem indenfor for at eftermodne. Det fungerede rigtig fint. Når først en enkelt tomat modnes, så smitter den de andre, så lige pludselig fik de fart på og alle tomaterne var modne næsten på én gang. Vi fik et par kilo tomater ud af det, som vi valgte at bruge til en hjemmelavet ketchup, som i øvrigt blev virkelig god. Hvis jeg kan finde et billede af det, kommer der måske et indlæg om det. 

I år har vi forsøgt os med både tomater og agurker. Vi købte agurkeplanter, da dem vi selv havde sået ikke var blevet særlig store, og vi ville optimere vores chancer for et bedre agurkeresultat. Vi såede nogle af de tomatfrø, der var til overs fra sidste år, og herudover såede vi frø fra cherrytomater. Det var nøglen! Louise har spist hjemmedyrkede cherrytomater hele sommeren (jeg er ikke så meget til rå tomater), og vi kan stadig plukke masser af frugter hver uge. De små tomater kræver ikke så lang tid om at blive modne som de store. Vi har en enkelt plante af samme sort som sidste år med store tomater, og den har lige fået en enkelt rød tomat her den anden dag. Agurkerne har denne gang været få og ikke særlig store. Jeg tror vi vil prøve, at dyrke skoleagurker næste år for at se, om de ligesom tomaterne bliver hurtigere modne. 
Vores fire altankasser med i alt 3 agurkeplanter, 4 cherrytomatplanter og en enkelt almindelig tomatplante. Der er masser af umodne tomater endnu.