Så har posten endelig været her med min pakke fra Fuglebjerggaard! Det er dermed tid til at løfte sløret for den første ting i pakken... Figenstiklinger!
Jeg har længe gerne ville i gang med nogle mere langsigtede projekter, og nu hvor vi har mindre end et år tilbage i lejligheden i Viby, er det ved at være på tide at sætte disse i gang. Det er her figenen kommer ind i billedet. Louise elsker friske figener, og vi elsker begge de tørrede. Derfor har jeg købt figenstiklinger, som der så forhåbentligt kommer mindst ét levedygtigt træ ud af. Det kan så få lov til at bo i en potte på altanen, indtil vi flytter næste år, hvor den så kan få en mere permanent plads. Så må vi se til den tid, om man kan tørre figener til noget der minder om dem, man kan købe i butikkerne, eller evt. noget meget bedre.
|
ENDELIG er min pakke kommet! |
Sorten, jeg har købt, hedder Bornholmsk figen. Det skulle eftersigende være den eneste sort, der på friland kan give modne figener i Danmark. Stiklingerne er årsskud fra et voksent figentræ. De skal som andre stiklinger blot stikkes dybt ned i en potte med jord, som trykkes lidt fast omkring dem, og derefter holdes fugtig. Jeg sætter stiklingerne ned i siden af potten af den ene grund, at Camilla Plum siger, at de laver flere rødder, end hvis man satte dem midt i potten. Jeg har ikke den store erfaring med stiklinger endnu, så jeg skal ikke kunne sige, om det er sandt.
|
To figenstiklinger klar til at blive sat i en potte. |
Når jeg om et år forhåbentligt har tre fine figentræer (der skulle have været tre stiklinger, den sidste bliver eftersendt), så skal de plantes ud, gerne op ad en syd- eller vestvendt mur, og så burde de kunne klare sig gennem de danske vintre evt. i starten hjulpet af lidt jorddække.
|
Figenstiklingerne har fået plads i vindueskarmen ved siden af stiklingerne af pengebladet fredløs. |
Indtil videre har jeg placeret potten med stiklingerne i en sydvestvendt vindueskarm. Når vejret bliver lidt lunere, tænker jeg, at de skal ud på altanen at stå.
Nu er der kun tilbage at vente og håbe på at mindst én af stiklingerne får fat.
Hej med jer!
SvarSletNu vil jeg ikke gøre mig alt for klog på stiklinger og hvis Camilla Plum skriver at de skal stikkes på den måde virker det sikkert, har ikke erfaring med figen.
Men jeg ville være lidt nervøs for udtørring da halvdelen af kvisten er over jorden og vil nok tørre ud da den ingen rødder har til at suge væske op. Normalt med træagtige stiklinger er kun få cm over jordoverfladen så jorden sørger for at holde kvisten fugtig indtil rødderne udvikles. Jeg har politikens formeringsbog, jeg prøver lige at slå figen op :)
I bogen står der at stiklingerne skal være 20-23 cm langt og skal dækkes så meget af jord at toppen er en tredjedel eller 2,5-3 cm er oppe over jordoverfladen. De viser billeder fra udenfor, da det er udetræer, men skriver ikke noget om indenfor. Håber de lykkes for jer!
SletTak for dine gode råd Didde. Det giver jo god mening, at de holder bedre på fugten, hvis de er længere nede i jorden. Nu har jeg givet dem en større potte, så de kan komme længere ned i jorden og hygge sig.
SvarSletAngående ude vs. inde, så valgte jeg at sætte den inde indtil videre, fordi jeg er lidt tidligt ude i forhold til at plante stiklinger af figen, så jeg er lidt bange for frosten. Jeg turde bare ikke vente med at bestille stiklingerne af frygt for at de skulle blive udsolgt.
Jeg har længe ønsket mig den bog. Er den så god som jeg tror? :)