torsdag den 3. oktober 2013

Erfaringer med tomat- og agurkedyrkning på altanen

Det er nu tredje år, vi forsøger os med at dyrke tomater og agurker på altanen. Det første år købte vi nogle frø, som skulle give frilandsagurker i almindelig størrelse. Vi såede en god portion frø - vi anede jo ikke, hvor mange der ville spire. Det gjorde de alle! Det resulterede i at ingen af vores familiemedlemmer behøvede at købe agurkeplanter det år. Vi fik store flotte agurker på vores fire planter, men af en eller anden grund smagte de bare ikke godt. Vi har fået nogle agurker fra de planter, vi gav væk som små, og som siden stod i drivhus, og de smagte fint. Vi fandt aldrig ud af, hvad årsagen var, men det har resulteret i, at vi ikke vil bruge de samme frø igen. 

Sidste år var vi stadig lidt mærkede af agurkefiaskoen, hvorfor vi valgte kun at dyrke tomater. Vi købte igen nogle frø til frilandstomater i så almindelig form og størrelse, som tomater nu fås i. Vi fik nogle store fine tomater. Der var blot ét problem; ikke en eneste tomat var modnet på planten, da efteråret kom. Vi besluttede os for at klippe grenene med tomater af planterne og hænge dem indenfor for at eftermodne. Det fungerede rigtig fint. Når først en enkelt tomat modnes, så smitter den de andre, så lige pludselig fik de fart på og alle tomaterne var modne næsten på én gang. Vi fik et par kilo tomater ud af det, som vi valgte at bruge til en hjemmelavet ketchup, som i øvrigt blev virkelig god. Hvis jeg kan finde et billede af det, kommer der måske et indlæg om det. 

I år har vi forsøgt os med både tomater og agurker. Vi købte agurkeplanter, da dem vi selv havde sået ikke var blevet særlig store, og vi ville optimere vores chancer for et bedre agurkeresultat. Vi såede nogle af de tomatfrø, der var til overs fra sidste år, og herudover såede vi frø fra cherrytomater. Det var nøglen! Louise har spist hjemmedyrkede cherrytomater hele sommeren (jeg er ikke så meget til rå tomater), og vi kan stadig plukke masser af frugter hver uge. De små tomater kræver ikke så lang tid om at blive modne som de store. Vi har en enkelt plante af samme sort som sidste år med store tomater, og den har lige fået en enkelt rød tomat her den anden dag. Agurkerne har denne gang været få og ikke særlig store. Jeg tror vi vil prøve, at dyrke skoleagurker næste år for at se, om de ligesom tomaterne bliver hurtigere modne. 
Vores fire altankasser med i alt 3 agurkeplanter, 4 cherrytomatplanter og en enkelt almindelig tomatplante. Der er masser af umodne tomater endnu. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar