mandag den 21. oktober 2013

Hjemmelavet ketchup

Det går lige pludseligt stærkt, når tomaterne kommer ind til eftermodning. Så opstår problemet pludseligt - hvad skal vi bruge alle de tomater til på én gang? Jeg er som sagt ikke så vild med rå tomater, så det er nu, når der er lidt flere modne på én gang, at jeg rigtig kan få udnyttet dem. Det er her ketchup kommer ind i billedet. Jeg synes ikke hjemmelavet ketchup smager som det købte, og det er jo ikke nødvendigvis en dårlig ting. Man kan smage grundstenene tomat, løg, æble, eddike, sukker, men udover dette kan man jo krydre som man vil. Sidste år synes vi, at vores ketchup kom til at smage lige rigeligt af jul. Der var også både kanel, allehånde og nelliker i. I år har vi justeret lidt på opskriften, og jeg synes resultatet er blevet rigtig godt. Man kan i det hele taget krydre sin ketchup, som man vil. Vi har tilføjet paprika og sennep til den opskrift vi lagde ud med. Det drejede smagen væk fra jul og gjorde den mere kraftig. Andre bud på krydderier kunne være fennikel, karry, selleri, forskellige slags eddike osv.

Tomaterne har hængt indenfor i en uge, og der er fart på modningen.

Opskrift på ketchup
1 kg friske tomater
2 æbler
2 løg
2 røde peberfrugter
2 dl eddike
ca. 100 g brun farin
2 fed hvidløg
½ tsk kanel
½ tsk allehånde
1 tsk sennep
1 tsk paprika

Skær tomater, æbler, løg og peberfrugter i grove tern. Hæld alle ingredienserne i en gryde og kog indtil frugt og grøntsager er godt møre. Blend til en jævn masse i blender eller med stavblender. Kog evt. yderligere ind til den rette konsistens opnås. Smag til med farin og eddike indtil der er en god balance mellem surt og sødt.

Vores tomater fra altanen.

Til sidst kommes den hjemmelavede ketchup på skoldede glas. Min portion rakte til 2,5 halv liter glas.

Den er noget mere rød, end kameraet her kunne fange.

Klar til at blive spist.

4 kommentarer:

  1. Kære Emma
    Så din blog efter at have læst Cand.selv bloggen :)
    Jeg laver også ketchup og det smager altså bare så meget bedre, når man selv har lavet den, men men: hvordan tykner din? Min er tynd som vand....
    Tak for bloggen
    Bedste hilsner Gitte, Odense

    SvarSlet
  2. Hej Gitte, og velkommen til! Det er altid dejligt med nye gæster på bloggen :-)
    Jeg har aldrig prøvet, at den blev vandtynd, og jeg gør ikke noget specielt for at undgå det. Jeg tænker, det kan afhænge af, hvilke tomater man bruger, og om man fjerner kernerne, da der jo er en del vand omkring disse. Sidste år brugte vi kun store tomater, hvorfor vi fjernede kernerne, men i år har vi ladet dem være, uden at det har ændret konsistensen.
    Uanset hvad årsagen er, så synes jeg, du skal prøve at koge den ind. Du burde kunne lade den stå og småkoge ved lav temperatur, indtil den har opnået den ønskede konsistens. På denne måde får du samtidig opkoncentreret smagen i din ketchup, og det er jo kun godt :-)
    -Emma

    SvarSlet
  3. Hej Emma
    Tak for svar - jeg prøver at koge lidt længere :)
    Tillykke med datteren. Dejligt.

    SvarSlet
  4. Mange tak. Det er rigtig dejligt ja :-)

    SvarSlet